Oletko ajatellut asettaa itsellesi tavoitteita vuodelle 2023?

Joskus muinoin oli tapana tehdä uuden vuoden lupauksia, minulla ainakin oli, entä sinulla? Lupaukset olivat siitä huono asia, että monesti ne jäivät toteutumatta joko kokonaan tai osittain ja siitä seurasi epäonnistumisen tunne, kun lupausta ei pystynytkään pitämään.

Lupausten sijaan, entä jos asettaisitkin itsellesi tavoitteita? Tavoitteiden tulisi olla mitattavissa olevia, jotta pystyt seuraamaan niiden toteutumista. Tavoite on jo sanana positiivisempi ja tavoitteisiin pyritään pääsemään ilon ja tekemisen kautta. Myöskään se, ettei ihan pääse tavoitteisiin, ei ole niin paha epäonnistuminen, kuin lupauksen rikkominen. Sitten vaan asetetaan seuraavaksi vuodeksi uudet tavoitteet, joita kohti mennään.

Tavoitteita voi asettaa itselleen ihan jokaisella elämän alueella esimerkiksi liikunta ja hyvinvointi, työ, ajankäyttö, harrastukset, henkilökohtaiset ihmissuhteet ja raha-asioiden hoito.

Raha-asioissa tarkemmin tavoitteita voivat olla vaikkapa talousbudjetin laadinta vuodelle 2023, säästökohteiden löytäminen, luottokorttivelan tai muun velan poismaksu ja ruokabudjetin alentaminen.

Kun tavoite tai tavoitteet (niitä voi olla useita) on asetettu koko tulevalle vuodelle, se tai ne on syytä pilkkoa pienempiin palasiin, jotta niiden toteutumista on helpompi seurata. On myös huomattavasti motivoivampaa, kun näet matkan varrella jo onnistumisia, etkä vasta vuoden päästä lopussa. Samoin tärkeää on seurata, miten tavoitteeseen pääsy sujuu ja näyttääkö siltä, että tavoitetta tulisikin tarkentaa matkan varrella tai jopa nostaa, jos näyttää siltä, että tavoite on ylittymässä reilusti.

Tällä hetkellä inflaation laukatessa, korkojen noustessa ja kulujen kasvaessa, on erittäin tärkeää seurata omaa talouttaan tarkemmin. Tällöin pystyt ennakoimaan paremmin tulevia laskuja ja kuluja sekä varmistat, että taloutesi on hyvällä pohjalla, vaikka jotain yllättävää sattuisi. Varsinkin, jos olet jo ongelmissa raha-asioiden kanssa, on erittäin tärkeää laatia budjetti eli selvittää kaikki talouden tulot ja menot. Kun ne ovat tiedossa, voit sopeuttaa menojasi tulojen mukaan.

Jos sinulla on paljon velkoja eri suuntiin, aseta tavoitteeksi maksaa velat pois mahdollisimman nopeasti, jolloin säästät korkokuluissa ja vapautat budjettiisi lisää liikkumavaraa. Käytä apunasi ”Debt snowball” eli velkalumipallo-menetelmää. Tästä löydät lisää tietoa ja apuvälineen ohjeineen verkkokaupasta. Mikäli velkojen poismaksu kiinnostaa sinua enemmänkin ja ajatus sen jälkeisestä vaurastumisesta ja paremmasta elämästä, kannattaa lukea e-kirja Talous kuntoon – kohti velatonta elämää. Saat sen nyt tarjoushintaan tammikuun ajan. Tee elämääsi mullistavat tavoitteet uudelle vuodelle 2023!

Hyvää Uutta Vuotta!

 

Ps. Tämä on tämän sivuston ihka ensimmäinen blogikirjoitus. Kerro, piditkö siitä ja anna palautetta millaisista asioista haluaisit lukea vuonna 2023. Lähetä ajatuksesi sähköpostitse osoitteeseen info(at)budgetapu.fi.  Juttuideoista saat pienen palkinnon sähköpostiisi.

Lue myös nämä

Shopping Cart
Budgetapu.fi